20 September 2012
Mood memasak sudah datang, walaupun ringkas yang penting masak kecuali Hubby kata
tak payah masak ,kita makan luar sahaja. (Senyum sampai telinga u...hahahaha)
.Resepi hari ini Ikan Pais Cencaru dan Asam Rebus Kacang Panjang
ASAM REBUS KACANG PANJANG Bahan-bahan |
10 tangkai kacang panjang (di patah-patah jer)
2 keping tahu (potong ikut suka)
2 biji tomato (potong ikut suka)
Air asam atau 1 keping asam keping (kalau suka masam bolehlah ditambah lagi)
Bahan ditumbuk/kisar
ikan bilis
bawang putih
bawang besar
Cara-cara :-
1.Masukkan asam keping, air dan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
2.Setelah mendidih masukkan kacang, tauhu dan tomato serta serbuk perasa.
3. Apabila mendidih tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Masakan kampung yang paling ringkas, mudah dan cepat....
SELAMAT MEMASAK KEKAWAN
nota : Tak dapat jadi Masterchef Malaysia, jadi Masterchef di hati hubby pun jadilah
No comments:
Post a Comment