Thursday, September 20, 2012

Pais Ikan Cencaru

20 September 2012
Mood memasak  sudah datang, walaupun ringkas yang penting masak kecuali Hubby kata 
tak payah masak ,kita makan luar sahaja. (Senyum sampai telinga u...hahahaha)
.Resepi hari ini Ikan Pais Cencaru dan Asam Rebus Kacang Panjang

IKAN PAIS CENCARU

Bahan-bahan :
5 ekor ikan cencaru dibelah belakang
(saya suka cencaru putih tempatan coz   rasanya manis)
Daun pisang secukupnya
Bahan dikisar :-
10 tangkai lada kering
2 sudu pes tomyam
1 batang serai-dikisar
2 helai daun limau purut dimayang

Cara-caranya :
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Tutup api
2. Ambil sesudu bahan ditumis dan sumbatkan dalam ikan,
3. Bungkus ikan dengan daun pisang dan cucuk dgn lidi dihujungnya
4. Bakar/Panggang ikan sehingga masak

Taraaaa...dah siap, ringkas ...betul tak. Biasanya rencah saya  buat sendiri tapi kali ni try letak pes tomyam menjadik jugak. Suka sangat bila tengok Hubby berselera makan ,..tu maknanya sedaplah tu  (perasan lah pulak)
 
ASAM REBUS KACANG PANJANG

Bahan-bahan
 10 tangkai kacang panjang (di patah-patah jer)
2 keping tahu (potong ikut suka)
2 biji tomato (potong ikut suka)
Air asam atau 1 keping asam keping (kalau suka masam bolehlah ditambah lagi)
Bahan ditumbuk/kisar
ikan bilis
bawang putih
bawang besar

Cara-cara :-
1.Masukkan asam keping, air dan bahan yang telah ditumbuk  ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
2.Setelah mendidih masukkan kacang, tauhu dan tomato serta serbuk perasa.
3.  Apabila mendidih tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Masakan kampung yang paling ringkas, mudah dan cepat....
SELAMAT MEMASAK KEKAWAN

nota : Tak dapat jadi Masterchef Malaysia, jadi Masterchef di hati hubby pun jadilah


No comments:

Post a Comment