Tuesday, December 4, 2012

Creamy Carbonara Jawa-Banjar (Boleh Gitu)

Dah lama tak update blog nie....rindu pulak. Atas permintaan Hubby, semalam masak sphagetti. Biasanya makan ikut Italian punya citarasa..tapi kali nie Mama Anem (MA) ubah citarasanya ikut selera hubby pulak..Yang pasti Creamy Carbonara nie tak memuakkan...dan hubby suka
Ok macam biasa resepinya simple jer
Hidangan 4 orang jer ye...kalau ramai tambah bahan lagi

Bahan-bahan adalah :

1/2 bungkus Sphagetti
10 ekor udang
5 ekor sotong
1 tin kecil  Creamy Mushroom (biasa guna Prego)
1 labu bawang besar-dicincang (suka bawang Hollan coz manis )
4 ulas bawang putih-dicincang
4 biji cili padi hijau/merah (maklumlah tekak Melayu mandang nak pedas jer)
4 biji cendawan butang-dihiris
1 helai bayleaf
1 sk oregano


Cara-cara nak memasak:
1.Panaskan kuali, bubuh minyak (biasanya MA guna minyak zaitun)
2.Tumis bahan dicincang hingga naik bau kemudian masukkan cendawan
3.Masukkan Creamy Mushroom,bayleaf, oregano,sedikit bahan perasa
4.Akhir sekali masukkan sotong dan udang yang telah dimasak berasingan (utk mengelakkan rasa kuat dalam Sphagetti)
5.Siap untuk dihidangkan. Boleh tambah daun sup untuk hiasan & naikkan aromanya

No comments:

Post a Comment